etusivu I tiedoksi I Blogit I Vaikuta työsuojeluun - valitse kokemusta
08.10.2013

Vaikuta työsuojeluun - valitse kokemusta

Vaikuta työsuojeluun - valitse kokemusta
Vaikuta työsuojeluun - valitse kokemusta

Siitä kun tulin valituksi työntekijöiden työsuojeluvaltuutetuksi, on kulunut liki kahdeksan vuotta. Nyt mielestäni on aika miettiä ja jakaa kanssanne, mitä kaikkea on tapahtunut tuona aikana.

Tuolloin elettiin aikaa, jolloin ilmassa oli vielä sellainen käsitys, että työsuojelu on jokin irrallaan oleva asia - välttämätön paha. Työyhteisöongelmia oli, mutta niistä ei kerrottu. Läheltä-piti -tilanteistakaan ei haluttu puhua. Tällaisesta tiilanteesta lähdin siis liikkeelle. 

Tein lujasti töitä saadakseni laitoksen ylimmän johdon ymmärtämään, että työturvallisuus ja työhyvinvointi lähtevät siitä, että kaikki tiedostavat ne ja ,että työsuojelu- ja työturvallisuus tehdään yhdessä työpaikoilla. Jokainen on vastuussa siitä, että työ tehdään turvallisesti ja että kaikilla työssä olevilla on oikeus hyvään työilmapiiriin.

Olen keskustellut toimitusjohtajan kanssa työsuojelun yhteistoiminnasta ja siitä, että jolleivät ylin- ja keskijohto ole sitoutuneet työsuojelun tavoitteisiin, kentällä tehty työsuojelutyö on melko turhaa. Keskustelumme tuloksena toimitusjohtaja lisäsi esimiesten koulutukseen myös työsuojelu- ja henkilöstöjohtamiskoulutuksen. Nyt meillä HKL:n tavoiteohjelmassa turvallisuusjohtaminen on yhtenä tavoitteista. Sen, että meillä nyt puhutaan koko linjajohdon sitoutumisesta työsuojeluasioihin, katson olevan suurelta osin myös minun aikaansaannostani.

Olen saanut kokea ja oppia monia erilaisia asioita kahdeksan vuoden aikana. HKL:lla on valtava määrä ammattilaisia, jotka tekevät spesiaalityötä: työtä, jota ei muualla osata, eikä opita.

Ensimmäisellä työsuojeluvaltuutettu -kaudellani kävin työn ohessa Stadia ammattikorkeakoulun (nykyisin Metropolia) ja Helsingin kaupungin yhteistyössä järjestämän vuoden kestäneen hyvinvointikoulutuksen. Myöhemmin olen suorittanut kouluttaja- ja sovittelijakoulutuksen. Näistä koulutuksista minulle on ollut monin tavoin hyötyä työsuojeluvaltuutettuna toimiessani.

Työ on vaatinut minulta joskus paljon perusteluja, selvityksiä ja lujaa tahtoa puhua työhyvinvoinnin puolesta Työhöni on mahtunut paljon vääntöä työnantajan edustajien kanssa. Joskus on pitänyt uhkailla ja lyödä nyrkkiä pöytään, mutta tänä päivänä usein riittää se, että pyydän asian kuntoon laittamista. Tämä osoittaa sen, että toimintatapani tunnetaan ja tiedetään.

Useimmat asiat nykyään hoituvatkin ihan keskustelemalla. Juuri sitä yhteistoiminta on parhaimmillaan. Hyvän yhteistyön luominen vaatii aikaa, mutta kun se syntyy, työnteko ja asioiden hoitaminen helpottuvat.

Olen joutunut urallani myös tilanteisiin, joissa on ollut pakko olla tiukkana. Muutama konkreettinen esimerkki näistä:

 • - Linja 9:n aloitus ja suuri kolariuhka Ruoholahdenkadulla. Tästä kävin vääntöä jopa HSL:n ja  KSV:n kanssa. 
 •   Ongelma   korjattiin vaatimuksestani viikossa (tosin se vaati uhkauksen, että lopetamme liikennöinnin 
 •   Länsiterminaaliin).
 • - Saukonpaaden wc:n alkuongelmat (tässä tein yhteistyötä pääluottamusmiehen kanssa), pikaratkaisuna
 •    tilapäinen  vessa Arabiaan.
 • - Teknisten laitteiden käyttö työntekijöiden valvonnassa; tutkaukset keskeytettiin ja rangaistukset mitätöitiin.  
 •   Neuvottelut  asiasta käynnistetään.
 • - Hämeentielle, Vallilan varikon kohdalle varoitusvalot autoille asennetaan vihdoinkin.
 • - Pakkasrajat Mannheim-vaunuille sekä lisälämmitys (osa manneista romutetaan).
 • - Helletauotus, -juomat, ergonomiaparannuksia, jalkatuki metrojunankuljettajille, jäähdytys väliosavaunuihin..

Paljon on vielä tehtävää työsuojelun saralla, mutta suunta on mielestäni oikea. Selvitettäviä isoja haasteita ovat ainakin vielä:

 • - Ilmastointi nivelraitiovaunuihin.
 • - kuljettajarahastuksen poistaminen (oikeasti),
 • - kunnolliset taukotilat metrojunankuljettajille sekä Hakaniemeen raitiovaunun kuljettajille,
 • - työyhteisöristiriidat kuntoon.

Aloittaessani nämä hommat ajattelin parantavani koko maailman, vaikka yksin. Nykyään ymmärrän, ettei työsuojeluvaltuutetun tehtävä ole juosta tukka putkella tulipaloja sammuttamassa, vaan asiat hoidetaan yhteistyössä työnantajan, työsuojeluparien, edunvalvojien sekä henkilöstön kanssa kuntoon - unohtamatta yhteistyötä työterveyshuollon kanssa.  Työsuojeluviranomainen valvoo, työsuojeluvaltuutettu on yhteistyökumppani.

Työsuojeluvaltuutetun ensimmäinen kausi menee perehtymiseen, toinen oppimiseen, kolmantena hän on jo asiantuntija. Toivon, että saan kokea vielä tuon kolmannen kaudenkin.

 

Yhteistyöterveisin

Merja Lehtinen
työsuojeluvaltuutettu


Lähettäjä
minna
08.10.2013
Viimeksi muokattu
03.12.2013
Tunnisteet: merja_lehtinen
powered by eMedia