etusivu I tiedoksi I Blogit I Matkustaliikenteen ja kunnossapidon YT:stä ilmoitukset
10.02.2016

Matkustaliikenteen ja kunnossapidon YT:stä ilmoitukset

Matkustajaliikenteen sekä kunnossapidon YT:stä ilmoitukset Matkustajaliikenteen, junaliikennöinnin ja kunnossapidon yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 10.11.2015, mutta päätösten antaminen on jouduttu kokonaisuuden keskeneräisyyden vuoksi jakamaan kahteen vaiheeseen. Yt-neuvottelujen päätyttyä annettiin ensimmäisessä vaiheessa, 30.11.2015, työnantajan selvitys harkittavista päätöksistä matkustajaliikenteen lipputoimistoja, asiakaspalvelukeskusta, kaukoliikenteen operatiivista yksikköä, markkinointia, liikennesuunnittelua ja hinnoittelua sekä kehitysyksikköä koskien. Lisäksi annettiin selvitys päätöksistä koskien Operaatiokeskusta. Maanantaina 1.2. tiedotetiin Liikenne- ja viestintäministeriön sekä VR:n ostoliikennettä koskevan sopimuksen allekirjoittamisesta. Samalla tiedotettiin LVM:n päättämistä velvoiteliikenteen muutoksista. Velvoiteliikennettä koskevan päätöksen myötä osa leikattavasta ostoliikenteestä siirtyy VR:lle tappiolliseksi velvoiteliikenteeksi. Velvoiteliikennemuutokset ovat voimassa 10.12.2016 asti.

Matkustajaliikenteen sekä kunnossapidon YT:stä ilmoitukset

Matkustajaliikenteen, junaliikennöinnin ja kunnossapidon yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 10.11.2015, mutta päätösten antaminen on jouduttu kokonaisuuden keskeneräisyyden vuoksi jakamaan kahteen vaiheeseen.

Yt-neuvottelujen päätyttyä annettiin ensimmäisessä vaiheessa, 30.11.2015, työnantajan selvitys harkittavista päätöksistä matkustajaliikenteen lipputoimistoja, asiakaspalvelukeskusta, kaukoliikenteen operatiivista yksikköä, markkinointia, liikennesuunnittelua ja hinnoittelua sekä kehitysyksikköä koskien. Lisäksi annettiin selvitys päätöksistä koskien Operaatiokeskusta.

Maanantaina 1.2. tiedotetiin Liikenne- ja viestintäministeriön sekä VR:n ostoliikennettä koskevan sopimuksen allekirjoittamisesta. Samalla tiedotettiin LVM:n päättämistä velvoiteliikenteen muutoksista. Velvoiteliikennettä koskevan päätöksen myötä osa leikattavasta ostoliikenteestä siirtyy VR:lle tappiolliseksi velvoiteliikenteeksi. Velvoiteliikennemuutokset ovat voimassa 10.12.2016 asti.

Työnantaja ja henkilöstön edustajat kokoontuivat 8.2. tarkastelemaan osto- ja velvoiteliikenteen päätösten jälkeistä tilannetta. Tapaamisessa käytiin läpi osto- ja velvoiteliikenteen sisältö sekä keskusteltiin sen yhteensovittamisen aikataulusta suunniteltuun markkinaehtoiseen liikennerakenteeseen. Aiemmin maaliskuulle suunniteltu liikennerakenne valmistunee kokonaisuudessaan vasta kesäkuun aikataulukauden muutokseen. Työnantajan tavoitteena on, että liikennerakenne voidaan ottaa käyttöön kokonaisuudessaan kesäkuussa.

Vaikka kasvava velvoiteliikenne tulee aiheuttamaan lisätappioita syksyn neuvotteluissa ilmoitettujen säästötavoitteiden lisäksi, työnantaja totesi tapaamisessa, että tässä vaiheessa ei käynnistetä uutta yt-prosessia henkilösäästöjen lisäämiseksi. Kasvavien tappioiden kattamiseksi työnantaja pyrkii löytämään lisäsäästöjä muualta kuin henkilöstökuluista.

Tapaamisessa oltiin yhteisesti sitä mieltä, että syksyllä 2015 päättyneiden yt-neuvotteluiden sisältö, perusteet ja vaihtoehdot ovat pysyneet muuttumattomina, ja työnantajan selvitys harkittavista päätöksistä annetaan niiden perusteella maaliskuun loppuun mennessä.

Tapaamisessa kuitenkin sovittiin, että ennen selvityksen antamista työnantajan ja henkilöstön neuvotteluryhmän edustajat keskustelevat divisioonittain tilanteesta.

 

Arto Kukkonen


Lähettäjä
Jussi Päiviö
10.02.2016
Viimeksi muokattu
15.03.2016
Tunnisteet: arto_kukkonen
powered by eMedia