etusivu I tiedoksi I Blogit I Matkustajaliikenteen kuulumisia
15.03.2016

Matkustajaliikenteen kuulumisia

Yt-neuvotteluiden päätökset lähenevät ja organisaatiossa tapahtuu henkilövaihdoksia. Muutosten keskellä pitäisi suunnata ajatuksia myös tulevaan ja siihen, kuinka kehitämme omaa edunvalvontaamme vastaamaan nykyisen työelämän tarpeita.

Unettomuutta, ahdistuneisuutta, selittämättömiä kipuja, keskittymisvaikeuksia… Näitä ja varmasti monia muita stressin ilmenemismuotoja on koettu meidän työntekijöiden keskuudessa viime aikoina. Melko tarkkaan puoli vuotta sitten aloitettiin VR:n historian suurimmat yt-neuvottelut, joissa pahimmillaan jopa 570 henkilöä oli vaarassa menettää työnsä. Nyt päätösten aika on lopultakin lähellä. Tänään (10.3.) matkustajaliikenteen neuvotteluryhmä kokoontuu työnantajan kutsusta tarkastelemaan muuttuneiden liikennerakennesuunnitelmien vaikutuksia neuvotteluiden lopputulokseen. Työnantaja on varannut itselleen aikaa päätösten antamiseen maaliskuun loppuun asti. Toivottavasti ei tarvitse odottaa aivan sinne saakka. Hyviä uutisia ei ole luvassa, mutta ainakin loppuu tämä epätietoisuudessa eläminen.

Yt-neuvotteluiden tuoksinassa monet muut asiat tuntuvat jääneen hieman taka-alalle, mutta toki muutakin on tapahtunut. Meidän luottamusmiesorganisaatioomme on tänä keväänä tullut kaksi muutosta. Tampereen pitkäaikainen luottamusmies Pertti Savikko on jättänyt luottamusmiehen tehtävänsä. Pertin tilalle Tampereen pääluottamusmieheksi on valittu Kim Foxell. Matkustajaliikennedivisioonan pääluottamusmies Timo Tukiainen on jäänyt maaliskuun alussa eläkkeelle ja seuraajan valinta on käynnistetty. Perjantaina 4.3. järjestettiin Riihimäellä vaalikokous, jossa ehdolle divisioonan pääluottamusmieheksi esitettiin allekirjoittaneen lisäksi Jouni Ruuskasta Oulusta sekä Toni Lundahlia Turusta. Vaali järjestetään postivaalina ja vaalilautakunta  tiedottaa aikatauluista sekä muista järjestelyistä lähiaikoina.

Luottamusmiehillä on viime aikoina ollut, ja tulevaisuudessa tulee olemaan, haastavia tilanteita, jotka pakottavat meidän arvioimaan kriittisesti myös omia toimintatapojamme. Parin viime vuoden tapahtumat ovat osoittaneet sen, että vanhoilla käytänteillä emme välttämättä enää pärjää. Meidän edunvalvontaorganisaatiomme on myös kyettävä uudistumaan. Entisessä enemmän staattisessa tilanteessa ehkä toimikin tapa, jossa kaivauduttiin omiin poteroihin, joista käsin vastustettiin ja torjuttiin kaikkia uudistuksia. Työelämän jatkuvassa muutoksessa meidän omaa toimintaamme on mielestäni kehitettävä enemmän ennakoivaan suuntaan. Itse käsitän ennakoivan edunvalvonnan tarkoittavan läsnäoloa työpaikalla, jatkuvaa keskustelua työnantajan kanssa ja työelämän aktiivista kehittämistä. Toisin sanoen pyritään pääsemään asioihin kiinni ennen niiden paisumista isoiksi ongelmiksi. Ennakoitavuus, hyvä neuvotteluyhteys ja tiedonkulku hyödyttävät kaikkia, myös työnantajaa. Tämä muutoksen tarve ei koske ainoastaan meidän edunvalvontaamme, vaan laajemmassa kuvassa koko ay-liikettä.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta hyvää kevään jatkoa kaikille!

Mikko Tiainen

Pääluottamusmies Joensuu, Raideammattilaisten hallituksen jäsen


Lähettäjä
Jussi Päiviö
15.03.2016
Tunnisteet: mikko_tiainen
powered by eMedia