VR Track myyntiin norjalaiselle NRC Finland oy:lle ja sen jälkeen onkin alkanut tapahtumaan. kilpailutuksia on hävitty rakentamisessa ja kunnossapidossa ja sen jälkeen Yhteistoiminta neuvottelut ovat olleet jatkuvaa toimintaa eri liiketoiminnoissa. Milloin kyse on ollut organisaation muokkaamisesta, useimmiten kumminkin työntekijöiden vähentämisestä. Ratkaisu, jolla yhtiö saataisiin pärjäämään ja voittamaan kilpailutuksia on ollut hakusessa jo pitkään. Nyt siihen yhtiön johto näyttää keksineen omalaatuisen ratkaisun.

Samaan aikaan kun oma työntekijäkaartia vähennetään jatkuvasti yt-neuvottelujen kautta, rekrytoidaan lisää esimiesporrasta, joka lienee jo kasvanut suuremmaksi kuin työtekijäin määrä.

Toisissa projekteissa työntekijöistä osa painaa ylitöiden enimmäismäärän rajalla. Tosin tämäkään ei riitä kaikkiin tehtäviin töihin vaan sinne tänne on otettu vuokramiehiä töihin, että edes joten töistä selvitään.

Tämä on ilmeisesti johdon valitsema linja, oman työntekijämäärän pitäminen mahdollisimman pienenä ja käyttämällä paljon vuokramiehiä sekä alihankintaa. Se vaan saa luottamuksen yhtiön johtoon horjumaan ja kokemaan työntekijöiden olevan vain kustannustekijä työnantajalleen josta pitäisi päästä eroon.

Tämä on aikaan saanut sen, että osa kokeneista ja ammattitaitoisista työntekijöistä on tehnyt omat päätelmät ja vaihtaneet työnantajaa mieluimmin, kuin työskentelemällä yhtiössä, jonka henkilöstöpolitiikka ei anna turvallisuutta sekä työn jatkuvuuden tunnetta vaan pitää alituisilla yt-neuvotteluilla uhkaa lomautuksista sekä irtisanomisista yllä.

 

Toivottavasti NRC.n johto huomaa mitä on tapahtumassa ja tekee korjausliikkeen, että saa takaisin työntekijöidensä luottamuksen työnantajana joka arvostaa työntekijöitänsä ja pärjää markkinoilla. Nykyinen toiminta vaikuttaa työn tekemisen motivaatioon työntekijä portaassa voimakkaasti.

 

Reijo Tamminen
sopimusasiantuntija
JHL ry