Tilastokeskus uutisoi 26.8.2022 palkansaajien reaaliansioiden laskeneen 4,6 % huhti-kesäkuussa. Kokoomus on esittänyt pöyristynyttä, väittäen tämän johtuvan Sanna Marinin hallituksesta. Väite ei pidä paikkaansa, ja jopa Kokoomuksen täytyy se ymmärtää.
Tilastokeskuksen uutisessakin kerrotaan ensin, että kokoaikaisten palkansaajien ansiotasoindeksi itseasiassa nousi tämän vuoden huhti-kesäkuussa 2 % viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Mutta ”kuluttajahintojen nousu oli nopeampaa kuin ansiotason nousu”. Tämän vuoksi reaaliansiot laskivat tuon 4,6 % huhti-kesäkuussa 2022 verrattuna vuoden 2021 samaan ajanjaksoon.
Otsikon kysymyksen oikea vastaus löytyy tuosta Tilastokeskuksen uutisesta, mutta pöyristymisensä keskellä Kokoomus on ollut siitä visusti hiljaa.
Kun Sipilän oikeistohallitus pääsi valtaan 2015, niin duunarien reaaliansiot alkoivat laskea rajusti – varsinkin kuntasektorilla ansiot kyykkäsivät vuoden jopa vuoden 2010 tasolle! Siis samalle tasolle mihin inflaatio on nyt painanut reaaliansiot.
Vasta Sanna Marinin hallitus muutti tämän suunnan, ja reaaliansiot nousivat korkeimmiksi kymmeneen vuoteen. Nousu katkesi vasta Venäjän terroristisen hyökkäyssodan aiheuttamaan maailmantalouden kaaokseen ja kiihtyneeseen inflaatioon eli kuluttajahintojen nousemiseen.
Työnantajaleirin ja oikeiston mielestä Suomessa ei sellaista suhdannetta ole eikä tule, jolloin duunareiden palkankorotuksiin olisi varaa
Tilastokeskuksen uutisessa kerrottiin myös ansioiden nousuun liittyvä toinen kiinnostava fakta. Vuodesta 2010 vuoteen 2021 eniten ovat nousseet yksityisen sektorin johtajien ansiot (38 %). Seuraavaksi eniten ovat noussut kuntasektorin johtajien ansiot (26 %), ja sitten yksityisen sektorin erityisasiantuntijoiden ja asiantuntijoiden ansiot (23 %).
Tilastokeskuksen luokittelussa työntekijöiden luokan muodostavat ”maanviljelijät, metsätyöntekijät ym., rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijät, prosessi- ja kuljetustyöntekijät sekä muut työntekijät”.
Työntekijä-luokan ansioiden nousu vv. 2010-2021 on varsinkin kuntasektorilla jäänyt selvästi alle 20:n prosentin.
Tällaisessa tilanteessa EK ja työnantajaliitot vaativat ammattiliittoja pidättäytymään palkankorotuksista, joilla olisi selvä vaikutus työntekijöiden ostovoimaan. Oikeisto-oppositio säestää elinkeinoelämän vaatimuksia, samalla kun se vaatii veronkevennyksiä myös suurituloisille.
Työnantajaleirin ja oikeiston mielestä Suomessa ei sellaista suhdannetta ole eikä tule, jolloin duunareiden palkankorotuksiin ”olisi varaa”. Sen sijaan Kokoomus ja muut oikeistopuolueet ovat joka käänteessä valmiit leikkaamaan sosiaalietuuksia ja kyykyttämään pienituloisia palkansaajia, kuten Sipilän hallitus teki kikyllään.