Helsingin Sanomat muistutti hiljan yhtiöitä Ruotsin palkkaneuvotteluiden mahdollisesta ongelmasta: Ruotsin teollisuuden palkkaneuvottelut uhkaavat mutkistua, jos yritykset panevat laajalla rintamalla maksuun niiltä odotetut suurosingot, varoittaa keskusjärjestö LO.

Sopimussihteeri Torbjörn Johansson sanoi uutistoimisto TT:n haastattelussa, että yritysten tulisi nyt ottaa järki käteen ja olla maltillisia osingonjaossaan. Muuten ammattiliittojen jäsenten on vaikea hyväksyä maltillista palkkaratkaisua.

Täällä Suomessa, jossa inflaatio ja elinkustannusten voimakas nousu on kurittanut palkansaajien ostovoimaa rajulla kädellä, käydään neuvotteluita jo monella eri alalla, mutta merkittävää edistymistä ei ole vielä tapahtunut. Työnantajapuoli on tiukasti rajannut neuvottelut ehdoilla, että odotetaan lopullista palkkaratkaisua, joka syntyy teknologiateollisuuden yrityksille. Samaan aikaan EK käy omaa vaikuttamiskampanjaansa kuinka huonolta tulevaisuus näyttää ja pyrkii esim. kansanedustajaehdokkaiden vaikuttamiseen, jotta oikeisto pääsisi muuttamaan työntekijöiden suojaksi tehtyjä lakeja seuraavassa hallituksessa.

Suomessa eivät yhtiöt pelkää kehuskella hyvillä tuloksilla tes-neuvotteluiden alla. Lehtien lööpit ovat julistaneet: Stora Enso teki huipputuloksen viime vuonna, jakaa ennätysosingon. Ennätysosinko sai vauhtia SSAB:n osakekurssiin. Pörssi: Helsingissä noustaan Nokian ja Koneen vedossa.

Useat SAK:laiset ammattiliitot ovat päättäneet varmistaa yhdessä, että liittojen jäsenille saadaan oikeudenmukaiset palkankorotukset käynnissä olevalla neuvottelukierroksella.  Niinpä SAK on kehittänyt vastavoimaksi ns. Palkkaliiton.  

Kevään tilanteet tulee varmasti olemaan tiukkoja ja niissä tarvitaan koko jäsenistöä puolustamaan omia etujaan ja saadaksemme kohtuulliset palkankorotukset. Nyt on jäsenistön ja luottamusmiesten syytä tarkkailla liittojensa uutisointia pysyäkseen tilanteen tasalla. Toivottavasti neuvottelut eri aloilla kumminkin päätyvät nopeasti hyviin ratkaisuihin työntekijöiden osalta.

On hyvä muistaa, että ay-liikkeessä ei ole ollut tapana jättää kaveria pulaan. Yhteisellä järjestöllisellä koordinaatiolla SAK:laisten liittojen jäsenet tukevat toisiaan, jotta kaikille saadaan turvattua kunnolliset työehdot. Tukilakot ovat laillisia, jos työtaistelu, jota tuetaan, on laillinen.

Reijo Tamminen

sopimusasiantuntija