Ammattiyhdistysliikkeen asema ja edunvalvonnan oikeutus eivät ole syntyneet itsestään. Ne on saavutettu työväenliikkeen vuosikymmenien pitkäjänteisellä työllä, jolla vaikutettiin maamme lainsäädäntöön.

Työväenliike ja ammattiliitot ovat toiminnallaan nostaneet suomalaisten elintasoa ja mahdollistaneet sekä teollisuuden kehittymisen että teollisuuden tarvitsemat markkinat. On lyhytnäköistä ja koko Suomelle vahingollista, että elinkeinoelämä – ja sen talutusnuorassa oleva hallitus – yrittävät unohtaa nämä tosiasiat hyökkäämällä ammattiliittoja ja työväenliikettä vastaan. ”Mutta historia muistaa ne.”

Kirjoitin ennen eduskuntavaaleja, että irtautumalla ensin keskitetyistä ja sitten liittokohtaisista sopimuksista, EK ja sen käskyläiset yrittivät rapauttaa koko sopimusjärjestelmän uskottavuuden. ”Jos oppositio voittaa vaalit tulee seuraava – ja paljon rajumpi – hyökkäys tapahtumaan eduskunnasta käsin.”

Elämässä yleensä – ja politiikassa erityisesti – ei kannata tavoitella selkävoittoja. Tämä pätee myös työmarkkinapolitiikkaan. Silti oikeistohallitus yrittää nyt juuri sitä – lyödä ammattiliitot polvilleen ja pakottaa työntekijät alistumaan työnantajien mielivallan alle.

Thomas Donahue (1928-2023) oli Yhdysvaltain suurimman ammattiliittojen keskusjärjestön pitkäaikainen ja vaikutusvaltainen puheenjohtaja. Hän tiivisti osuvasti ammattiliittojen merkityksen:

”Ainoa tehokas vastaus järjestäytyneelle ahneudelle on järjestäytynyt työväki.”