Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n sopimusasiantuntija Reijo Tamminen kertoo pohtivansa, että eikö menestyvä firma tarvitse työntekijöitä.

-Se oli ensimmäinen ajatus, kun katselin NRC Groupin nettisivuilta uutisia ja vertasin niitä työntekijöiltä tulleisiin yhteydenottoihin.

NRC Group hävisi kunnossapitoalueet 2 ja 5, mistä johtuen lähemmäs 60 henkilöä on menettämässä nykyisen työpaikkansa.

-Lisäksi rakentamisen puolella on odotettavissa runsaasti lomautuksia, joista osa pitkiä eli yli 90 vuorokautta.

NRC Group jatkoi tiedotteensa mukaan kannattavuuden parantamista kolmannella vuosineljänneksellä. Konsernin liikevoitto (EBITA*) oli 102 miljoonaa Norjan kruunua (noin 10 milj. €) vuoden 2021 kolmannella vuosineljänneksellä, EBITA-marginaalin ollessa 6,0 %, kun se samalla neljänneksellä viime vuonna oli 4,5 %. Yhtiö paransi kannattavuuttaan kaikissa toimintamaissaan Ruotsissa, Suomessa ja Norjassa verrattuna samaan vuosineljännekseen viime vuonna.

Suomen maayhtiön toimitusjohtajan Harri Lukkarisen mukaan hyvänä jatkunut kannattavuus ja vahva tarjouskanta sekä markkinanäkymät tukevat yhtiötä tavoitteiden mukaisessa kannattavassa kasvussa tulevien kuukausien aikana.

Tamminen sanoo yhtiön kertoneen toki muita hyviä uutisia. NRC Group rakentaa uuden Liminpuron pitkien junien kohtauspaikan Vaalaan Oulu-Kontiomäki -rataosalle. Projektin arvo on noin 3,3 miljoonaa euroa.

Kruunusillat-allianssi rakentaa Laajasalon ja Hakaniemen välisen raitiotieyhteyden ja Merihaansillan sekä liittyviä katurakennushankkeita. Työyhteenliittymä Kruunusillat puolestaan rakentaa Kalasataman ja Kruunuvuorenrannan väliset kaksi siltaa (Finkensilta ja Kruunuvuorensilta) sekä tekee Korkeasaaren maarakennustyöt.

-Työntekijälle moinen yhtälö tuntuu oudolta ja lisää epävarmuutta työpaikasta. Hävitään kilpailutuksia, lomautetaan työntekijöitä, tuloksena lisää kasvua ja kannattavuutta. Yleensähän jos yhtiöllä menee hyvin se vaikuttaa työntekijän tuntemaan turvallisuuteen ja varmuuteen työpaikkansa suhteen.

Tamminen muistuttaa, että monet NRC Groupin työntekijät ovat kulkeneet pitkän tien VR:ltä lähdön jälkeen.

-Jatkuvia organisaatiomuutoksia, kilpailukykysopimuksia, muuttuvia käytäntöjä. Silti yhtiön rakenne kilpailijoihin nähden näyttää yläpäästä liian paksulta. Esimiehiä riittää: heitä on runsaammin kuin useimmilla kilpailijalla. Työntekijöitä ei välttämättä enää edes riitä kaikkiin töihin. Silti sitä väkeä ollaan ensimmäisenä karsimassa, jotta saadaan näytettyä Norjan pääkonttorille hyvää tulosta pienillä menoilla.

-Kaikesta huolimatta hienoa, että yrityksellä menee tilastollisesti hyvin. Toivottavasti tämä heijastuisi pikaisesti työntekijöihinkin päin. Näin NRC Group saisi hyvinvoivia työntekijöitä, jotka ovat motivoituneita ja vastuuntuntoisia. Pääsevät hyödyntämään vahvuuksiaan ja osaamistaan. Kokevat itsensä tarpeelliseksi, onnistuvat ja innostuvat työssään sekä tuntevat yhteenkuuluvuutta.