Työehtosopimuksen neuvotteleminen pitkäjänteisesti, luottamukseen ja tasapainoiseen molempia osapuolia niin työnantajaa kuin työntekijääkin sitovaan sekä työmarkkinarauhan säilyttävään sopimukseen pääseminen on nykymenolla mahdotonta.

Työnantaja puolen neuvotteluhaluttomuus ja EK:n keskitetty ohjaus ei anna mitään mahdollisuuksia sopia asioita järkevällä tavalla.

Tämä työnantajien 10 -vuotinen alistussuunnitelma alkaa olla tiensä päässä ja AY-liike tulee näyttämään kantapään kautta, ettei sopimusshoppailua tulla hyväksymään.

Lääkkeeksi ay-liikkeelle tarjoan

Koko SAK:n kentän organisoitumista uudella tavalla. Ajatuksiani olisi mm.

  1. Jäsenkiinnittyminen suoraan SAK:n ei erikseen liittoihin
  2. Työttömyyskassat yhdistetään yhdeksi SAK:n työttömyyskassaksi.
  3. Keskusjärjestöjen yhdistäminen SAK-STTK

Ilman radikaaleja toimia ei sopimusshoppailu lopu, koska eri ammattiliitoilla ei ole motivaatiota toimia tes halpuutusta vastaan vaan he odottavat, että jäsenet tippuvat heidän ”laariin”.

Todellisuudessa tes shoppailun uhreiksi joutuneet eivät kiinnity uuteen liittoon vaan Loimaan kassaan ja työmarkkinaverkostomme rapautuu entisestään.

Itsenäiset päätöksemme ja vastuu niistä.

JHL:n omassa toiminnassamme aluetoiminnan kehittäminen mm. järjestäminen, jäsenpalvelu, lähipalvelumalli, aluetoimistoverkosto sekä tulevaisuudessa Kvtes, Avaintates liudentuminen pois TES kategoriasta pitäisi olla ymmärryksessämme päällimmäisenä.

Mitään pitkän aikavälin suunnitelmaa TES asian tiimoilta ei ole uskallettu koskaan tehdä.

Asiaa ei tee helpommaksi se, että haluamme pitää yhdistyksiemme jäsenmaksupalautuksen ennallaan vaikka valtaosa yhdistyksistä käyttää rahansa vain huvitoimikunnan risteilyihin, teatterilippuihin ja Lapin mökin ehostukseen ja palkkioihinsa.

vaikka vaakakupissa on välttämätön aluetoiminnan kehittäminen ja resurssien panostaminen alueiden edunvalvontaan jolla saataisiin todellista ja konkreettista apua yhdistyksille.

Sopimustilanne Rautatiealalla

Rautatiealalla on TES neuvottelut alkamassa. Odotettavissa on pitkä sopimukseton kausi ja paljon työmarkkinahäirioitä, työsulkuja ym..

Sopimusalalla on myös erityiskysymyksenä radan rakentamisen ja kunnossapidon liitteessä uhkakuvana sopimusshoppailu. Tähän tullaan vastaamaan rajulla tavalla ja asiaa tullaan puolustamaan koko raidealan ja JHL:n sopimustoiminnan voimin.

Olemme liian monta vuotta tehneet kompromisseja kompromissien perään. Nyt on aika lopettaa tämä pelleily ja ottaa asiat tosissaan.

Työelämä ei voi muuttua sellaiseksi, että palkansaajat eivät elä palkallaan ja perheen elättäminen perustuu siihen millä sosiaaliturvan elementillä valtiovalta maksaa elatustukea kun samalla työnantaja kerää miljardivoitot veroparatiiseihin.

Suomen hallitukselle antaisin sellaisen neuvon, että ottakaa palkansaajat keskiöön ja ostakaa omistajaohjaukselle selkäranka tai joudutte ihmettelemään kannatusprosenttien putoamisen sijaan poliittisten lakkojen lamauttamaa maata.

 

Hannu Mattila

JHL Sopimustoimitsija