Auringon paistaessa, koronarajoitusten hellittäessä ja erilaisten toimintojen varovasti avautuessa on helpompi ajatella positiivisesti.

Toivoa sopii, että rajoitusten hellittäessä myös yhteiskunta heräisi ja palattaisiin normaaliin elämään niin kotona kun työpaikoillakin. Tätä kautta laajat lomautukset, jotka ovat koskeneet myös raideammattilaisia pikkuhiljaa hellittäisivät.

Aurinkoa raideammattilaisille tuo myös HSL lähijunaliikenteen kilpailutuksen voitto ja hallituksen neljäs lisätalousarvio joka tuo lisäbuustia moniin raidehankkeisiin.

Mutta… aurinko ei aina paista ja totutusti kilpailutukset ja niiden voittaminen heijastuu lähes aina jollain tapaa voittaneen yhtiön henkilöstöön. Niin myös tässä tapauksessa. Osa muutoksista tulee HSL sopimuksen sisällöstä ja koskee pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä työskenteleviä mutta toimintojen tehostaminen ja toimintamallien uudistaminen tulee valumaan koko VR:n kenttään. Vaikka voimassa olevia sopimuksia on luvattu kunnioittaa, niiden rajoja sekä tulkintoja varmaan monessa kohtaa koetellaan. Edunvalvontaketjujen onkin oltava hereillä jatkuvasti.

Kuitenkin on muistettava, että tekniikan kehittyessä ja tarpeiden muuttuessa monien ammattiryhmien työnkuvat kokevat suuria mullistuksia. Erään ansioituneen toimitsijan esimerkkiä lainaten ”hyville pärekaton tekijöille ei vain ole enää kysyntää” pitää hyvin paikkansa. Monissa perinteisissä rautatie ammateissa on jo vuosien aikana näin käynytkin eikä tälle kehitykselle näy loppua. Koska tuulimyllyjä vastaan lienee turha taistella on raideammattilaisten järkevää olla mukana vaikuttamassa muutoksiin ja pyrittävä turvaamaan työpaikat ja toimeentulo. Tuleen ei auta tässäkään kohtaa jäädä makaamaan

Taustapeiliin katsoessa muistissa on vaikean työmarkkinakevään neuvottelut, jossa raideammattilaisten voidaan katsoa saavuttaneen hyvän tuloksen. Kiitokset vielä kerran neuvotteluryhmälle ja taustatöitä tehneille.

Mukavaa juhannusta ja kesää kaikille!

Jyrki Fahlström

Valtuuston puheenjohtaja